Koulutusrakennus Hanhikivi

Total of 172 votes

Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaitoksen ensimmäinen rakennus on CLT-tekniikalla toteutettu arkkitehtuuriltaan minimalistinen toimistotalo.

Fennovoima Oy rakennuttaa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaitosta. Varsinaisen voimalaitoksen lisäksi alueelle tulee kymmeniä muita rakennuksia. Nyt rakennettu koulutusrakennus on ensimmäinen.

Rakennusta käytetään muun muassa alueen kaikkien urakoitsijoiden työntekijöiden kouluttamiseen. Rakennusaikana eri vaiheissa alueella tulee työskentelemään kaikkiaan jopa yli 20 000 henkilöä, joista tähän mennessä koulutettu 1600 henkilöä. Lisäksi rakennuksessa on erilaisia viranomaispalveluita ja Fennovoiman toimistotilaa.

Rakennus on muotokieleltään vähäeleisen moderni. Kontrasti avattujen ja suljettujen julkisivujen välillä on selvä. Osa toisen kerroksen lasipinnoista on verhottu puuritilöin, joiden myötä rakennus avautuu ja sulkeutuu ulkoa katsottaessa katsomissuunnasta riippuen. Ulkoverhous on lehtikuusta, joka harmaantuu ajan myötä ja sulautuu Hanhikiven maisemaan. Kantavana ajatuksena on ollut pienimuotoisen ja orgaanisen materiaali-muotokielen muuntuminen voimalaitosta lähestyttäessä suurpiirteisemmäksi ja metallisemmaksi.

Ensimmäinen kerros koostuu suorakaiteen muotoisesta massasta. Pääsisäänkäynti johtaa suoraan monikäyttöiseen aulaan, jossa asiakkaat ohjataan haluttuun palveluun. Tilassa voidaan pitää pienimuotoisia näyttelyitä ja se toimii myös infopisteenä. Akustiikaltaan tila sopii hyvin musiikin esittämiseen. Paikallisen kuoronjohtajan mukaan tila on akustiikaltaan seudun paras. Lisäksi ensimmäiseen kerrokseen on sijoitettu viranomaistiloja.

Toisen kerroksen tilat ovat kahdessa ulokkeellisessa massassa. Toisessa kerroksessa on kaksi koulutustilaa, joissa työmaan tulokoulutukset järjestetään. Lisäksi toisessa kerroksessa sijaitsevat Fennovoiman omat toimistotilat.

Lattiamateriaaliksi valittiin mattapintainen epoksikäsittely, joka kestää kovaa kulutusta. Seinäpinnat ovat öljyttyä CLT:tä ja valkolakattua koivuvaneria, jota ovat myös ovet. Tiloissa ei ole alakattoja vaan tekniikka on jätetty näkyviin. Kattopinta on valkolakattua koivua. Toimistohuoneiden alakatoissa on paikoin käytetty akustisia mineraalivillalevyjä.

Ulkoseinissä kantavan ja jäykistävän rakenteen muodostaa CLT-levy, joka on jätetty sisäpuolella näkyviin. Eriste on kiinnitetty suoraan CLT-levyn pintaan, samoin lehtikuusta olevan ulkoverhouksen koolaus. Ylä- ja välipohjissa kantavana rakenteena ovat liimapuupalkit. Kaikissa yksityiskohdissa pyrittiin elementtirakentamiseen, koska hankkeen toteutusaikataulu oli erittäin vaativa.

Lyhyesti
Sijainti: 
Pyhäjoki
Rakentaja: 
Rakennusliike Sorvoja Oy
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Fennovoima Oy
Koko: 
Tilavuus: 4500m3, Kerrosala: 1167 m2
Rakennesuunnittelu: 
Suunnittelu Laukka Oy
Erikoissuunnittelu: 
Sähkösuunnittelu: Etteplan Design Center Oy, LVI-Suunnittelu: Ins.tsto Eero Jaatinen Oy
Urakoitsija: 
Rakennusliike Sorvoja Oy