Kolmisiipinen yhden perheen talo sijaitsee järven rannalla Keski-Suomessa. Uskomattoman upealta rakennuspaikalta aukeaa järvinäköaloja miltei rajattomasti. Rakentamisessa on noudatettu ekologisia periaatteita ja kunnioitettu perinteistä puurakennustaitoja

Rakennuksen tontti sijaitsee kaava-alueella, mutta kaava ei juurikaan asettanut rajoitteita rakentamiselle. Rakennuspaikalla sijaitsi 80-luvulla rakennettu suuri tiilitalo, jossa oli suora sähkölämmitys. Talon ylläpito nieli paljon rahaa ja lisäksi talosta ei ollut näkymiä upeaan järvimaisemaan. Talon ympärille raivatut nurmialueet oli istutettu täyteen vierasperäisiä kasveja. Vanha talo päätettiin purkaa ja keinotekoiset pihat palauttaa alueelle tyypilliseksi mäntymetsäksi.

Asiakas osallistui aktiivisesti konseptin kehittelyyn yhdessä arkkitehdin kanssa. Asiakas halusi uuteen rakennukseen ekologisia, vanhoja rakentamistapoja kunnioittavia ratkaisuja modernilla tavalla toteutettuna. Arkkitehtonisissa ratkaisuissa asiakas antoi arkkitehdille vapaat kädet.

Talon muotokieli syntyi halusta hyödyntää koko maisema. Kolme siipeä mahdollistavat järven näkemisen rakennuksen kaikista tiloista ilman, että talon koko kasvaa liian suureksi. Talosta ei avaudu yhtä päänäkymää, vaan arkkitehti hyödynsi koko tarjonnan. Talon oleskelutiloista aukeaa esteetön 245 asteen järvinäköala. Ainoastaan mäntymetsäksi uudistetun pihan suuntaan oleva julkisivu on suljetumpi.

Tilojen sijoittelu seuraa auringon kiertoa: Aamuaurinko paistaa makuuhuoneiden terasseille, kääntyy aamupäivällä keittiöön ja olohuoneeseen. Illaksi aurinko kääntyy valaisemaan olohuonetta ja saunan terassia. Näköalojen lisäksi sisätilojen merkittävin elementti on talon kolmen siiven yhtymäkohta ruokapöydän kohdalla.

Siipien leveys ja korkeus on valittu niissä olevien tilojen painoarvon mukaan. Olohuone on levein ja korkein. Saunaosaston mittakaava on pienin. Sisätilat on verhoiltu vaaleaksi käsitellyllä ja UV-suojatulla kuusilaudalla.

Talo on puurakenteinen, perinteiselle rossipohjalle perustettu. Runkorakenteet ovat sahatavaraa. Siipien yhtymäkohdan rakenteita on vahvistettu teräspalkeilla. Rakenteet on suunniteltu hengittäviksi hyvän sisäilman laadun aikaansaamiseksi. Eristemateriaalina on selluvilla.

Ulkoa rakennus on verhottu käsittelemättömällä Siperian lehtikuusella. Tavoitteena on, että rakennus vanhenee patinoituen ja arvokkaasti.

Rakennus lämpiää maalämmöllä. Lisäksi olohuoneessa on tulisija. Rakennuksen energialuokka on B, mikä on hyvä ottaen huomioon runsaan ulkovaipan määrän.

Lyhyesti
Sijainti: 
Iisalmi
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Yksityinen
Koko: 
Tilavuus: 540 m³ Kerrosala: 194 m² Kokonaisala: 210 m²
Rakennesuunnittelu: 
Insinööritoimisto Risto Linnakangas Oy
Erikoissuunnittelu: 
Sähkösuunnittelu: Iisalmen sähkö- ja automaatiosuunnittelu Oy, LVI-Suunnittelu: Iisalmen Putkiasennus Oy
Urakoitsija: 
Rakennusliike Meserak Oy