As Oy Laajasalon Greija

Woodberg Oy:n suunnitteleman ja rakennuttaman As Oy Laajasalon Greijan ulkoseinärakenne on paksua 200 mm CLT-levyä. Asuntojen sisätiloissa seinärakenteen puupinta on jätetty rohkeasti näkyviin.

Woodberg Oy:n projekti As Oy Laajasalon Greija on rakennettu entiselle elintarvikemyymälän tontille. Esimerkillinen lähiöalueen täydennysrakentamisprojekti sijaitsee Helsingin Laajasalossa Yliskylän alueella. Tontilta purettiin pitkään käyttämättömänä ollut myymälärakennus. Tilalle suunniteltiin poikkeamisluvalla kuuden asunnon rivitalo sekä varastorakennus.

Vaalea, levyllä verhottu alaosa liittää rakennuksen Laajasalon vaaleasävyisiin kerrostaloihin. Selkeäpiirteinen, valkoisen alaosan päällä lepäävä tumma volyymi luo kontrastin sisätilojen ja parvekkeiden vaalealle puulle. Asuntojen suuremmat ikkunapinnat oleskelutiloista ja päämakuuhuoneesta avautuvat kaakkoon. Sisäänkäynnit ja keittiön ikkunat on sijoitettu rakennuksen pohjoispuolelle. Autopaikat sijaitsevat tontin länsipäässä, samassa paikassa kuin myymälärakennuksen aikanakin.

Huoneistot (77 m2) ovat kaksikerroksisia ja tarjoavat kaksi makuuhuonetta, olohuoneen, avokeittiön, etelään avautuvat parvekkeen sekä oman pihan ja erillisen irtaimistovaraston. Asukkaat saivat valita haluavatko saunan vai vaatehuoneen. Pohjaratkaisu perustuu väljyyden tunnun kasvattamiseen sijoittamalla kiintokalusteet, ovet ja ikkunat siten, että asunnossa kulkiessa avautuu aina näkymä ulos. Toinen kerros kurottaa ulokkeena sisäänkäyntijulkisivun päälle. Tämä luo suojatut sisäänkäynnit ja tarjoaa tiukasti mitoitettuun pohjaan juuri sopivasti lisätilaa yläkertaan mahdollistaen molempien makuuhuoneiden joustavan kalustamisen. Asuntopihojen väliset seinät jatkavat oleskelutilan visuaalisesti ulos. Alemman kerroksen valkoinen volyymi kytkee pihat yhteen, jolloin ulkotilasta muodostuu kiinteä osa talon arkkitehtuuria.

Suunnittelussa lähtökohtana, tontin ominaisuuksien lisäksi, oli heti alusta alkaen massiivinen CLT-ulkoseinärakenne. Rakenne on itsessään tarpeeksi eristävä ja villaa ei tarvita. Ulkoseinän CLT-elementin hieno puupinta haluttiin jättää näkyviin kaikkialla missä se oli mahdollista ja muut sisäpinnat suunniteltiin puupintoihin sopiviksi. Välipohjat, alakattorakenteet ja väliseinät ovat myös puurakenteisia ja jätetty puupinnalle. Lattian pintamateriaalin asukkaat saivat valita itse.

Kaikki CLT-elementit kohteeseen tehtiin mittatilaustyönä. Elementtien aukotuksista jääneestä materiaalista tehtiin asuntoihin jykevät portaat, joiden palat valmistettiin cnc-jyrsimellä tehtaalla. Myös sähköasennuksien reitit työstettiin elementteihin valmiiksi.

Projekt in Kürze
Lage: 
Helsinki, Laajasalo
Bauherr: 
Woodberg Oy
Größe: 
Tilavuus: 3978 m3, Kerrosala: 522 m2, Kokonaisala: 551 m2, asuinrakennus + 68m2 apurakennus
Tragwerksplanung: 
Koski Consulting Oy
Spezialplanung: 
Sähkösuunnittelu: Vantaan Sähkö- ja Teleurakointi, LVI-Suunnittelu: Planera Oy
Bauunternehmer: 
Redan Oy