Arkkitehtistudio Ison-Antintie 8

Pieni arkkitehtitoimisto rakensi itselleen toimitilat Helsingin Marjaniemeen liki 40 vuotta sitten. Toimiston kasvaessa puurakennusta on laajennettu jo kolme kertaa. Uusin osa valmistui vuonna 2013.

TOIMISTORAKENNUS 1976. Vanhimman osan arkkitehtuuri muodostuu liimapuupalkeista ja pilareista. Vinoa ikkunajulkisivua suojaa pitkä räystäs. Rakennuksen kum-

paankin päähän jätettiin yksi pilariväli te-

rassiksi. Rakennukseen kehitetty joustava kalustejärjestelmä on edelleen käytössä.

ATELJEEASUNTO 1987. Ateljeen sisätilassa on kolme elementtiä: valurautaporras, kaakeliuuni ja puisen purjeveneen pienoismalli. 1800-luvun kierreporras ja 1900-luvun alun kaakeliuuni on pelastettu purkutaloista. Pienoismallille rakennettiin lasierkkeri sisäänkäynnin viereen.

Ateljeen koilliseen katsova ikkuna on sisäänpäin kalteva. Keittiön ulospäin kalteva ikkuna yhdistää sisätilat muurin ympäröimään puutarhaan. Kylpyhuone ja sauna ovat parvella. Ateljeesta tehtiin niin tarkka 3D-malli, että kaikki työpiirustukset saatiin samasta mallista.

LAAJENNUS 2008. Uudet projektit Kiinassa pakottivat toimiston laajentumaan jälleen. Katettu terassi muutettiin toimistotilaksi. Ateljeen sisääntulopuutarhan uudella ikkunalla saatiin näköyhteys toimistosta ateljeehen, joka on nykyisin toimistokäytössä.

STUDIO 2013. Viimeisessä peruskorjauksessa rakennus muokattiin vastaamaan nykyisiä työympäristö- ja energiavaatimuksia. Yläpohjan lämpöeristystä parannettiin ja kattomateriaali uusittiin. Katolle rakennettiin ilmanvaihtokonehuone ja siihen liittyvä parvi. Samalla avattiin kahden kerroksen korkuinen tila, josta saatiin päivänvaloa toimiston taukotilaan.

Valoaukon kaide- ja porrasrakenteet on toteutettu puusepäntyönä oksattomista Effex-aihioista (93x306x6080mm). Kaide toimii kantavana palkkina, johon portaan askelmat on liitetty ulokkeena.

Kattokerroksen rakenteet noudattavat 1970- luvun osan rakennejärjestelmää ja detaljeja. Uusi verhous tehtiin lämpökäsitellyistä puurimoista. Niiden taakse piilotettiin ilmanvaihtosäleiköt. Rimoituksella vähennetään myös suurten lasipintojen synnyttämää lämpökuormaa.

Lyhyesti
Sijainti: 
Marjaniemi, Helsinki
Rakennesuunnittelu: 
PES-Arkkitehdit Oy
Urakoitsija: 
Helsingin sisustuspuu Oy