DAS Kelo

Total of 128 votes

Domus Arctica –säätiön tavoitteena oli rakennuttaa opiskelijoille turvallinen ja terveellinen asuintalo, joka on kaupunkikuvallisesti ja ekologisesti merkittävä kohde Rovaniemellä. DAS Kelo on nyt valmis ja opiskelijat ovat muuttaneet taloon 1.8.2019.

DAS Kelo on Suomen ja Rovaniemen ensimmäinen CLT-rakenteinen kahdeksankerroksinen opiskelija-asuinkerrostalo. Kelon ensimmäinen kerros on betonia, mutta loput seitsemän ovat ristiin liimattua massiivipuuta eli CLT:tä. Rakennuksen arkkitehtuuri on pelkistettyä ja arktisen alueen olosuhteisiin sovitettua. DAS Kelon harmaaksi maalattu ulkokuori on kuusilautaa ja sisällä olevat vaaleat puupintaiset käytävät ja portaikot sekä asuntojen katto luovat illuusion tunturiseutujen keloista. Asunnot ovat valoisia ja isot ikkunat ranskalaisine parvekkeineen ja värillisine alaikkunoineen luovat taloon oman leimansa.

Rakennus on Rovaniemen maamerkki Lapin yliopiston ja Lapin Ammattikorkeakoulun kampusalueen keskellä. Pulpettikatto, syvennetty siniseksi maalattu sisääntulo ja käytävillä olevat metsämarjojen ja metsän kasvien värejä toistavat tekniikkakuilut antavat talolle oman leimansa. Valkoiset ikkunapuitteet ja käytävien päätyikkunoiden teippaukset on poimittu arktisen alueen luonnosta. Myös piha-alue, polkupyörätelineet ja sen kasvillisuus sopivat hyvin ympäröivään alueeseen.

DAS Kelossa on otettu huomioon vähähiiliset ratkaisut, kiertotalous ja resurssitehokkuus. Puurakentamisen on todettu olevan yksi tehokkaimmista ilmastoteoista. DAS Kelossa on käytetty uusinta tekniikkaa, joka tuo asumismukavuutta puupintojen lisäksi ja mahdollistaa uutta yhteisöllisyyttä ja energiansäästöä. Aurinkopaneelit on sijoitettu katolle ja niistä johdetaan virtaa sähkövarastoon ja sieltä edelleen yhteiskäytössä olevaan DASin sähköautoon. Viemäriveden lämmöntalteenotto, huoneistokohtainen tulo- ja poistoilmakone sekä säätö- ja seurantapaneelit mahdollistavat miellyttävän ja terveellisen asumisympäristön.

Ylimmässä kerroksessa on sauna yhteistiloineen ja näköalaparvekkeineen. Yhteiskäyttöpesula ja sen yhteydessä oleva kerhotila mahdollistavat asukkaiden yhteisiä kokoontumisia. Polkupyörän huoltaminen on tehty helpoksi omassa huoltotilassa. Postipaketit voi noutaa kätevästi alakerran SmartPostista.

DAS Kelo ja sen sijoittuminen kampusalueelle on laajan yhteistyön tulos. Rovaniemen kaupunki, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, säätiön asukkaat ja opiskelijajärjestöt sekä Napapiirin Energia ja Vesi NEVE Oy ovat osallistuneet DAS Kelon suunnitteluun ja toteutukseen.

DAS Kelo on toteutettu ARAn investointiavustuksella ja korkotukilainalla. Hankkeesta tuotetaan ympäristöministeriön rahoittama julkaisu ja ARAn rahoittama video. Hanketta voidaan pitää onnistuneena puurakentamisen edistäjänä Lapissa. Keloon on tutustunut toimijoita ympäri Suomen.

Lyhyesti
Sijainti: 
Rovaniemi
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Domus Arctica –säätiö DAS sr
Koko: 
Tilavuus: 15184,0 brm3, Kerrosala: 4 583,0 kem2, Huoneistoala: 3998,0 hum2
Rakennesuunnittelu: 
A-Insinöörit Oy
Erikoissuunnittelu: 
Sähkösuunnittelu: Sähkö ja Data Harjula Oy, LVI-Suunnittelu: LVI-Ins.tsto Koski-Konsultit
Urakoitsija: 
Lapin Mestarirakentajat Oy, Puutilaelementtien toimittaja: Elementti-Sampo Oy