Jávri Lodge on Inarin kunnassa Saariselällä, aivan Urho Kekkosen kansallispuiston rajalla sijaitseva boutique-hotelli. Rakennus oli ennen Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen hiihtohuvila, jossa hänen vierainaan ovat käyneet kuninkaalliset, suurvaltojen johtajat - Shaahikin.

Vuonna 2017 huvilaa laajennettiin sisäänkäynnillä, ravintolasalilla ja neljällä hotellihuoneella - Kolmella vanhanrakennuksen eteen, ja päälle pursotetulla kupariverhoillulla puurakenteisella rakennusmassalla. Rakennuksen toiminta kietoutuu vahvasti ulkoaktiviteettien ympärille. Se onkin suunniteltu hyvin lämpimäksi ja kodikkaaksi turvapaikaksi, johon vetäydytään lepäämään, rentoutumaan ja syömään liikunnallisen päivän päätteeksi.

Hotellille saavutaan kaareutuvaa kuparisten lyhtyjen valaisemaa kävelytietä pitkin kohti vastaan työntyvää kupariverhoiltua eteismassaa. Vasemmalla ja oikealla näkyvät kelohirsirakenteiset hotellihuonesiivet, niiden välissä juoksee Ravintolasalin lasiseinä, jonka päällä kohoaa korkea kuparinen katto.

Oikeanpuoleisen hotellihuonesiiven päällä seisoo teräväpiirteinen, uudet hotellihuoneet sisältävä kuparinen massa. Kupariverhous tekee uudesta rakentamisesta kelohirsiseinien lailla monoliittista ja pinnoiltaan elävää. Hotellin nimi toivottaa kuparikirjaimin tervetulleeksi matalaan, pinnoiltaan mustaan, eteiseen. Siellä riisuudutaan ulkovaatteista ja otetaan kengät jaloista. Eteisestä astutaan korkeana avautuvaan ruokasaliin, jonka puurimaverhoiltu katto katoaa hämärään samalla kun ympäröivä luonto työntyy sisälle tilaan korkean lasiseinän kautta. Ruokasalin veistoksellisena painopisteenä toimii yläkerran hotellihuoneisiin johtava musta teräsrakenteinen kierreporras, joka on moderni vastapari vanhan rakennuksen nyt sisätilan seiniksi muuttuneille kelohirsiseinille. Ruokasalin pitkät pöydät kutsuvat nauttimaan samassa tilassa sijaitsevassa Show Kitchen-keittiössä valmistuttuja herkkuja.

Yläkertaan johtava porras ääntelee niinkuin ullakon portaan kuuluukin. Sitä pitkin noustaan ensin kohti ruokasalin mustaa kattoa, sitten tasanteelle josta avautuu näkymä takaisin ruokasaliin. Tasanteelta jatketaan matalaa käytävää pitkin hotellihuoneen ovelle. Oven avautuessa tulijaa odottaa yllätys! Sky-Suite-hotellihuoneen musta puuverhoiltu katto kohoaa dramaattisen jyrkkänä ylös kohti huoneen päädyn korkeaa lasiseinää, jonka takana avautuu majesteetillinen näkymä kohti erämaata ja revontulien valaisemaa taivasta.

Kelohirsi on rakennusmateriaalina niin luonteeltaan kuin olemukseltaan vahva ja estetiikaltaan niin omanlaisensa, että talon laajennusosan materiaaleiksi piti valita pinnoiltaan ja tekstuureiltaan hyvin vahvoja materiaaleja. Puinen runkorakenne ja ekovilla eristysmateriaalina tuovat laajennusosalle hyvän sisäilman, pehmeän ja miellyttävän akustiikan ja turismirakentamisessa nykypäivänä tärkeän ekologisen imagon. Talon uudet osat on verhoiltu ulkopinnoiltaan käsittelemättömällä konesaumatulla kuparipellillä. Ajan myötä kuparipinnat patinoituvat punertavan kultaisista mustiksi. Eteistilan sisäpinnat tukevat käytännöllisinä ja kestävinä tilan toiminnallista tarkoitusta. Ruokasalin sisäarkkitehtuurin vahvin elementti on kelohirsiseinien lisäksi mustaksi petsatulla rimoituksella verhoiltu katto. Ulkoa sisätiloihin karkailevat kupariverhoillut yksityiskohdat tuovat kokonaisuuteen arvokkuuden tuntua. Musta rimaverhous luo pehmeän hämärän, jolla on pinta, syvyys, elävyys ja tekstuuri. Sen taakse piiloutuva musta akustiikkavilla pehmentää uuden tilan akustiikan vanhan talon akustiikkaa vastaavaksi. Eteisen ja ruokasalin kiviverhoiltu lattia häivyttää ulko- ja sisätilan rajaa.

Hotellihuonekäytävän ja uusien hotellihuoneiden kattoa verhoaa sama mustaksi petsattu mäntyrima kuin ruokasaliakin. Seinäpintoja verhoaa hotellin isännän itsensä toteuttama neutraalin harmaa rappaus. Se on muistuma vanhojen suomalaisten puutalojen väliseinissä käytetystä tikkurappauksesta.

Yksi Lapin turismirakentamisen erikoisuus on revontulien katseleminen talon funktiona. Uudet Sky suite-hotellihuoneet onkin suunniteltu erityisesti taivaankannen ja maiseman katselua silmälläpitäen. Huoneiden pintoihin on valittu ilmeeltään ja sävyiltään neutraaleja materiaaleja, jotta taivaankannen värit toistuisivat mahdollisimman todenmukaisina. Hotellihuoneet ovat sisäänkäyntiensä kohdalta hädin tuskin oven korkuisia. Ne avautuvat voimakkaasti korkeutta kasvaen kohti yli 3,5 metriä korkeaa lasiseinää ja sen takana avautuvaa erämaan taivasta. Ikkunalautana toimii metrin syvyinen koko huoneen levyinen integroitu päivävuode. Erämaan taivas on osa hotellihuonetta.

Lyhyesti
Sijainti: 
Saariselkä
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Katja Kivilahti ja Juha Mehtäjärvi
Koko: 
336kem
Rakennesuunnittelu: 
Pohjois-Suomen Rakennetekniikka Oy
Erikoissuunnittelu: 
LVI-suunnittelu: LVI-insinööritoimisto Meskanen, Sähkösuunnittelu: Ivalon Raja-Sähkö Oy
Urakoitsija: 
Tatu Valkonen, Rakennusmestari