Kahvilapaviljonki Birgitta

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta järjesti vuonna 2011 Pyhän Birgitan puiston kioskikahvilapaikasta hakumenettelyn, jossa haettiin uudelle kahvilalle sekä toiminnallista että arkkitehtonista ideaa. “Pyhän Birgitan aktiivipuisto”-konseptiin perustuva Birgitta valikoitui voittajaksi. Arkkitehtonisesti rakennuksen tuli olla veistoksellinen ja Hernesaaren uuden kaupunginosan ensimmäisen uudisrakennuksen manttelin kantaja.

Rakennus sijoittuu avoimeen maisematilaan ja useamman puistokäytävän risteyskohtaan. Sen on tullut ottaa paikka haltuunsa ja olla aktiivinen useaan suuntaan; sillä ei ole etu- ja takapuolta. Se on läpinäkyvä ja läpikuljettava ja joka suunnasta helposti lähestyttävä.

Rakennuspaikka on erittäin tuulinen ja rakennuksen on tullut tarjota paikka rauhaisaan oleskeluun tuulelta ja sateelta suojassa. Rakennuksen yksi tärkeä tehtävä on rajata ympäröivä merimaisema mieleenpainuvaksi näkymäksi.

Rakennuskokonaisuus muodostuu kolmesta eri korkuisesta lähes propelimuodostelmaan asettuvasta hirsirunkoisesta kappaleesta, joiden väliin jää katettu ja sivuiltaan lasitettu avotila. Yhdessä ”talossa” on keittiö ja myyntitila, yhdessä wc:t ja huoltotilat ja yhden on ollut tarkoitus toimia lämpimänä sisätilana, ns. takkatilana.

Rakennusrunkona on Honka-rakenteen painumaton hirsi. Keskeistilan katto muodostuu ulokkeiksi rakennetuista hirsikehikoista, jotka on ripustettu toisiinsa vetoteräksin ja tuettu yhden teräspilarin varaan. Lippakatokset on katettu lasilla liimapuupalkkien varaan. Katosten alapinnasta on ripustettu liukulasielementit, joilla keskeistila saadaan suljettua ja tuulelta suojaan. Kaiken keskelle sijoittuu tulisija.

Rakennusten ulkopinta on 50x50 mm puusoiroista liimattuja puuelementtejä, joiden pinta on poltettu hiileksi. Sisältä rakennukset ovat käsittelemätöntä hirttä. Ulkoterassi on lehtikuusta.

Rakennuksen lämmöneristeiden ja ilmanvaihdon suunnittelussa on lähdetty siitä, että kioskikahvila on käytössä vain osan vuodesta, se on puolilämmin ja pienikokoinen, josta syystä sen ei tarvitse täyttää SRMK C3:n eikä D3:n vaatimuksia.

Puuosatoimittajat:

Hirsirunko: Honkarakenne Oyj
Julkisivuelementit: Savu Management Oy

Lyhyesti
Sijainti: 
Hernesaari, Helsinki
Rakentaja: 
Tommi Leppälä ja omat rakennusmiehet ja Honkarakenne Oyj
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Yksityinen
Koko: 
Kokonaisala: 158 m², Tilavuus: 246 m³, Kahvilassa on 50 asiakaspaikkaa
Rakennesuunnittelu: 
Insinööritoimisto Matti Haapala Oy
Erikoissuunnittelu: 
LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Jarmo Lehtonen Oy