Kariston koulu ja päiväkoti

Kariston alueelle haluttiin puinen koulu. Tavoitteena on vahvistaa puutaloalueen identiteettiä ja yhteisöllisyyttä.

Ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin tilat neljälle päiväkotiryhmälle, ensimmäisille luokka-asteille ja hallinnolle. Myöhemmin rakennetaan ylemmät vuosiluokat, aula- ja ruokailutilat, aineopetustilat sekä liikuntasali ja kaupungin sivukirjasto.

Koska koulu toimii myös monitoimitalona, syntyi ajatus saman katon alla olemisesta. Etelään avautuva, aaltoileva katos antaa suojan pihajulkisivuille ja toimii oleskelupaikkana sadepäivinä. Vapaa muoto viittaa luontoon ja koulun ekologisiin arvoihin.

Sisätilojen kuultolakatut betonipinnat ovat vastapari valkolakatuilla puupinnoille. Kiintokalusteissa on koivuviilupintojen lisäksi käytetty Abachi- ja Lacewood-viilua.

Kantava runko on liimapuurakenteinen. Betonia on käytetty jäykistävinä rakenteina ja väestösuojassa. Ulkoseinät ovat kuusi metriä leveitä puuelementtejä. Myös väli- ja yläpohjat ovat puuelementtirakenteisia.

Sprinklaamaton puurakenteinen ja puuverhoiltu P2-luokan koulurakennus vaati erillisen paloteknisen tarkastelun. Kohteeseen tehtiin palotekninen simulointi ja suunnitelma, mikä toi palokatkoja julkisivuverhouksen taakse ja räystäälle.

Julkisivuna on kuultokäsitelty 28 mm vaaka- ja pystylaudoitus. Katoksen kaarevissa osissa on käytetty 25 x 75 mm lautaa. Jyrkemmin kaartuva verhoilu on vanerin ja ohuen puusäleen yhdistelmä.

Rakentamisessa hyödynnettiin puuelementtijärjestelmän etuja, mutta lopputuloksena on käsintehdyn koulun tuntu.

Rakennus on toteutettu syksyllä 2007 järjestetyn kutsukilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Lyhyesti
Sijainti: 
Lahti, Karisto
Rakennuttaja/Tilaaja: 
City of Lahti
Rakennesuunnittelu: 
Päijät-Suunnittelu Oy
Erikoissuunnittelu: 
Fire prevention consultant: KK-palokonsultti Oy
Urakoitsija: 
Rakennus-Varte Oy