Savonlinnan vanha pääkirjasto Nälkälinnanmäellä oli tulossa elinkaarensa päähän. 1964 valmistunut Kaisa Harjanteen ja Maija Suurlan suunnittelema rakennus olisi vaatinut laajoja korjaus- ja muutostöitä, eikä sijainti korkealla mäellä vastannut enää tämän päivän esteettömyysvaatimuksia. Kirjaston sijoittamista olemassa oleviin rakennuksiin tutkittiin, mutta lopulta päätettiin toteuttaa uudisrakennus VR:n purettavan tavara-aseman paikalle Saimaan rannalle kaupungin uuden läntisen sisääntulotien varteen.

Lähdimme tutkimaan vapaamuotoista, puurakentein toteutettavaa kirjastoratkaisua, jossa eri kerrokset avautuvat parvina rakennuksen laajuiseen halliin. Sen kuorta kannattivat geometrialtaan samanlaiset, mutta vaihtelevan kokoiset liimapuukaaret. Vaipan ulkopinta oli hopeanväristä metallia, johon oli viilletty auki näkymiä salista ulos Saimaalle. ”Muikuksi” ristitty suunnitelma innosti savonlinnalaiset värikkääseen arkkitehtuurikeskusteluun kattomuodoista ja räystäistä. Lopulta rakennustalouden suhdanteet päästivät muikun takaisin Saimaaseen ja meille jäi käteen pelkät verkot.

Ankarissa kustannuspaineissa arkkitehtuuri jouduttiin pelkistämään suoraviivaisemmaksi. Tilakonsepti säilyi, mutta kaarevalinjainen kirjastohalli muuttui nyt kahteen suuntaan kaltevaksi pulpettikattoiseksi tilaksi, joka avautui järvimaisemaan vapaarytmisen pystyikkunarivistön kautta. Talon pitkiin räystäisiin ripustettiin metalliset ”muikkuverkot”, joihin graafikko Aimo Katajamäki kirjaili Savoon ja Savonlinnaan liittyviä kuva-aiheita: karhuja, norppia, linnoja, höyrylaivoja ja pässinpäitä.

Rakennuksen julkisivut ovat käsittelemätöntä lehtikuusta, joka saa aikaa myöten harmaantua.

Alueen eteläpäässä oleva avokallio säilyi merkkinä Savonlinnan peruskalliosta. Kallion ja kirjaston väliin syntyi suojaisa puistikko kirjakahvilan ulkoterassille. Pääsisäänkäynti taloon on Asematien puolelta komeaa jalavakujaa pitkin. Asiakaspysäköinti ja rakennuksen huolto sijoitettiin tontin pohjoispuolelle.  

Kirjaston avoin, rakenteista vapaa tilaratkaisu mahdollistaa eri toimintojen joustavan muuntelun. Yleisötilat on sijoitettu kahteen tasoon, joka vähentää osastojen välistä läpikulkua ja häiriöitä sekä mahdollistaa talon eri osien muista poikkeavat aukioloajat.  Kaikki tekniset tilat, varastot ja henkilökunnan työhuoneet on koottu omaan vyöhykkeeseensä kolmeen kerrokseen rakennuksen länsisivulle. Kokoelmat, henkilökunnan palvelupisteet ja lukusopet muodostavat omia värikkäitä saariaan kirjahallin valoisalle ulapalle.

Savonlinna on oopperan ja kesän kaupunki, mutta myös kirjailija Joel Lehtosen kotipaikka. Kansan-äänestyksessä kirjaston nimeksi valittiin Joeli.

Puuosatoimittajat:

CLT-ja puuelementit: StoraEnso / Eridomic Oy
Liimapuurakenteet: Versowood Oy

Lyhyesti
Sijainti: 
Savonlinna
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Savonlinnan kaupunki
Koko: 
Kerrosala: 3 336 m² Bruttoala: 3 680 m² Tilavuus: 18 235 m³
Rakennesuunnittelu: 
Insinööritoimisto Tanskanen Oy
Erikoissuunnittelu: 
Akustiikkasuunnittelija: Akukon Oy Palosuunnittelija: JP-Paloturvallisuus Oy
Urakoitsija: 
Lemminkäinen Talo Oy