As Oy Laajasalon Greija

Woodberg Oy:n suunnitteleman ja rakennuttaman As. Oy. Laajasalon Greijan ulkoseinärakenne on paksua 200mm CLT-levyä. Asuntojen sisätiloissa seinärakenteen puupinta on jätetty rohkeasti näkyviin.

Woodberg Oy:n projekti As.Oy. Laajasalon Greija on rakennettu entiselle elintarvikemyymälän tontille. Esimerkillinen lähiöalueen täydennysrakentamisprojekti sijaitsee Helsingin Laajasalossa Yliskylän alueella. Tontilta purettiin pitkään käyttämättömänä ollut myymälärakennus ja tontille suunniteltiin poikkeamisluvalla kuuden asunnon rivitalo sekä varastorakennus. Arkkitehtuurilla haluttiin löytää vastaus kysymykseen: ”Miltä näyttää moderni massiivipuurunkoinen koti”. Asuntojen suuremmat ikkunapinnat oleskelutiloista ja päämakuuhuoneesta avautuvat kaakkoon. Sisäänkäynnit ja keittiön ikkunat on sijoitettu rakennuksen pohjoispuolelle.

Huoneistot (77 m²) ovat kaksikerroksisia ja tarjoavat kaksi makuuhuonetta, olohuoneen, avokeittiön, etelään avautuvat parvekkeen sekä oman pihan ja erillisen irtaimistovaraston. Asukkaat saivat valita haluavatko saunan vai vaatehuoneen. Autopaikat sijaitsevat 1305 m² tontin länsipäässä. Nykyiset autopaikat sijaitsevat samassa paikassa kuin myymälärakennuksen aikanakin.

Suunnittelussa lähtökohtana, tontin ominaisuuksien lisäksi, oli heti alusta alkaen massiivinen CLT-ulkoseinärakenne. Rakenne on itsessään tarpeeksi eristävä ja villaa ei tarvita. Ulkoseinän CLT-elementin hieno puupinta haluttiin jättää näkyviin kaikkialla missä se oli mahdollista ja muut sisäpinnat suunniteltiin puupintoihin sopiviksi. Välipohjat, alakattorakenteet ja väliseinät ovat myös puurakenteisia ja jätetty puupinnalle. Lattian pintamateriaalin asukkaat saivat valita itse.

Kaikki CLT-elementit kohteeseen tehtiin mittatilaustyönä ja elementtien aukotuksista jääneestä materiaalista tehtiin asuntoihin jykevät portaat. Sähköasennuksien reitit työstettiin myös elementteihin valmiiksi.

Lyhyesti
Sijainti: 
Helsinki, Laajasalo
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Woodberg Oy
Koko: 
Tilavuus: 3978 m3, Kerrosala: 522 m2, Kokonaisala: 551 m2, asuinrakennus + 68m2 apurakennus
Rakennesuunnittelu: 
Koski Consulting Oy
Erikoissuunnittelu: 
Sähkösuunnittelu: Vantaan Sähkö- ja Teleurakointi, LVI-Suunnittelu: Planera Oy
Urakoitsija: 
Redan Oy