OMB -ravintola

Total of 89 votes

OMB on uusi ravintola kaupungin pääväylän, Mannerheiminkadun varrella. Ravintola koostuu kahdesta osasta: 50-luvulla pihakannen päälle rakennetusta liikerakennuksesta, johon sijoitettiin uusi keittiö, baari, yleisö wc-tilat sekä uudesta kaksikerroksisesta ravintolasalilaajennuksesta.

Pihan alla on viereiseen liikekiinteistöön yhdistyvä liiketila, joka on toiminut ravintolana vuosikymmeniä. Tontilla on siis kaksi erillistä ravintolaa pinossa vastakkaisiin suuntiin avautuen.

Uuden ravintolan lyhtymäinen uudisosa aivan pääkadun reunalla loistaa iltaisin ja houkuttelee kävijöitä keskustan suunnalta.

Porvoon kaupunkisuunnittelun lausuntoa lainaten:

”Perusmassaltaan kuutiomainen jyrkällä harjakatolla varustettu ’noppa’. Ilmeeltään rakennus tuottaa tähän melko rikkonaiseenkin ympäristöön jopa hätkähdyttäväksi koettavissa olevan kaupunkikuvaa eheyttävän elementin. Hanke tulee toteutuessaan jakamaan mielipiteitä.

Nimenomaan tähän rakennuspaikkaan postmodernin valtion viraston ja valtavan WSOY:n korttelin väliin tällainen nyanssi kuitenkin sopii perustellusti. Mikäli aiemman kehityssuunnitelman mukainen kattorakentaminen samankaltaisilla massoilla toteutuu, muodostuu kokonaisuudesta varsin kiinnostava.”

Ravintola OMB:n laajennus on ensimmäinen vaihe koko korttelia koskevasta kehityssuunnitelmasta, johon kuuluu mm. viereisen liikerakennuksen katolle suunnitteilla olevat puurakenteiset pientalot. Myös itse ravintolarakennus laajenee uusilla kerrostumilla kun vanhan osan katolle rakennetaan ensi kesäksi uusi terassi kanaloineen ja kasvihuoneineen.

Laajennus on koottu CLT-elementeistä. Lattiat, seinät, porras, kaiteet ja rakennuksen nurkat tehtiin tehdasvalmiista elementeistä, jotka liitettiin yhteen työmaalla. Julkisivut kattopintaa myöten on verhoiltu mustaksi kuultokäsitellyllä puurimalla. Syöksytorvet ja sadevesikourut jäävät piiloon verhouksen taakse.

Vanhasta olevasta rakennuksesta purettiin julkisivunosa, johon uudisrakennus liitettiin. Tilaaja halusi verhoilla myös vanhan osan samaan tapaan.

Lyhyesti
Sijainti: 
Porvoo
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Roni Collin, Kiinteistö Oy Porvoon Mannerheiminkatu 21
Koko: 
Laajennus 106 k-m2, Vanha osa 132 k-m2
Rakennesuunnittelu: 
Insinööritoimisto Jari Nieminen
Erikoissuunnittelu: 
LVI-suunnittelu: LVI-tsto Akestech Oy, Sisustussuunnittelu: Saara Lavonen & Roni Collin
Urakoitsija: 
Rakennusmaisteri Oy, Puuosien toimittaja: Puurakentajat.fi