Tampereen Pauhu-paviljonki toimii avoimena esiintymislavana. Nimi ”Pauhu” on monitulkintainen ja viittaa Tampereen koskien kuohuntaan, ympäröivän kaupungin vilskeeseen sekä paviljongin käyttäjien innokkaisiin esiintymisiin. Rakentamisprosessi yhdistää perinteisiä ja vakiintuneita rakentamisen käytäntöjä digitaalisen suunnittelun ja tietokoneistetun tuotannon uusimpiin mahdollisuuksiin.

Paviljonki suunniteltiin ja mallinnettiin algoritmiavusteisesti mittatarkkana parametrisena kolmiulotteisena mallina, josta saatiin kaikki rakentamiseen ja tuotantoon tarvittava tieto. Paviljongin sisämuoto on saanut inspiraationsa kosken aaltojen kuohuista sekä Tapio Wirkkalan monimuotoisista vaneriveistoksista. Sileä sisäpinta näyttää kuin se olisi veistetty massiivisesta ja karkeapintaisesta puukuutiosta, jota sisä- ja ulkopintojen värikontrasti vielä osaltaan korostaa.

Sisäpuoli muodostaa viivoitinpinnan, joka rakentuu vanerisuikaleiden kiertyessä vähitellen ympäri paviljongin leveyssuunnassa. Muodostuva pinta vaikuttaa kaksoiskaarevalta, mutta kaikki vanerisuikaleet ovat tasaisia, taivuttamattomia ja malliltaan suorakulmioita. Suikaleet kiinnittyvät CNC-jyrsittyjen taustakaarien koloihin, ja yksittäisten suikaleiden leveydet vaihtelevat kaaren muodon perusteella, mikä optimoi materiaalimenekkiä. Sisäpuolen rakenne on konstruktioltaan yksinkertainen minimoiden tarvittavan CNC-työstön määrän, mutta luo komean visuaalisen kehyksen ja taustan esiintyjälle.

Paviljongin ulkopuoli on päällystetty kolmiulotteisella teksturoidulla puupinnalla. Teksturoitu puupaneeli on kotimaisen Jukola Industries’n tuoteinnovaatio, nimeltään Grafwood. Teksturoitu puupinta houkuttelee ohikulkevia ihmisiä tunnustelemaan tätä epätavallista materiaalia, jonka pinnalla valo ja varjot elävät vuorokauden rytmin ja sään mukaan.

Paviljonki rakennettiin kahdeksan päivän aikana arkkitehtiopiskelijoiden toimesta halliolosuhteissa ja se kuljetettiin paikalleen nostorekan avulla. Paviljonki on väliaikainen osa Tampereen katukuvaa, jossa sen on määrä olla vuoden 2016 loppuun asti osana Hämeenkadun elävöittämisprojektia. Pauhu paviljonki toteutettiin osana Tampereen Arkkitehtuuriviikkoa, jonka tavoitteena on lisätä keskustelua ja kiinnostusta rakennetusta ympäristöstä. Aktiivisen ja mahdollistavan kaupunkikuvallisen roolinsa lisäksi Pauhun tarkoitus on edistää tulevaisuuden arkkitehtuurisuunnittelua, keskittyen innovatiiviseen puurakentamiseen.

Lyhyesti
Sijainti: 
Tampere
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Tampereen Arkkitehtuuriviikko
Rakennesuunnittelu: 
Rakentamisen asiantuntija: Harri Seelbach (Teeri-Kolmio)
Erikoissuunnittelu: 
Valaistussuunnittelu: Heini Ylijoki (Granlund)