Puolmatkan krouvi, Taaborinvuoren kesäkahvila ja äänitarkkaamo

Taaborinvuori on Nurmijärven Palojoella sijaitseva museo- ja kulttuurialue, missä toimii Taaborin kesäteatteri. Tänä kesänä teatterin yhteyteen avattiin uusi kahvila- ja äänitarkkaamorakennus palvelemaan kulttuuritapahtumien suurta kävijämäärää. Huolellisella timpurintyöllä toteutettu rakennus harmaantuu ajan saatossa ja sulautuu historialliseen ympäristöönsä. Aleksis Kiven Nummisuutaritnäytelmästä nimensä saanut uusi kahvila, Puolmatkan krouvi, herää kutsuvasti ja värikkäästi eloon suurten liukuovien avautuessa.

Taaborinvuorelle käveltäessä astuu Aleksis Kiven aikaisen kulttuuriperinnön keskelle. Eri puolilta Nurmijärveä tuodut harmaantuneet puurakennukset täplittävät iäkästä mäntykangasta. Alueen keskiössä on kesäteatterin lavana toimiva aukio ja osittain katettu katsomo, joka vetää jopa 700 katsojaa puisille penkkiriveilleen. Katsomon takana seisoo rakennus, joka erottuu muista vielä kellertävine julkisivuineen. Vähitellen sekin harmaantuu muiden rakennusten tavoin ja sen nuoresta iästä jää kertomaan vain värikäs sisätila.

Puolmatkan krouvi on Taaborin kesäteatteria palveleva uusi kahvila- ja äänitarkkaamokokonaisuus. Tavoitteena oli suunnitella rakennus, joka kestää aikaa ja suuria kävijämääriä sekä kunnioittaa alueen perinteisiä rakennuksia ja rakennustapaa. Esimerkiksi uudisrakennusten mittasuhteet ja kattomuodot on valittu olemassa olevia rakennuksia mukaillen ja julkisivumateriaalina toimii siperianlehtikuusi, joka käsittelemättömänä harmaantuu ympäröivien rakennusten kaltaiseksi muutamassa vuodessa.

Kahden rakennusosan väliin jää osittain katettu terassi, jolta aukeaa näkymät ympäröivään metsämaisemaan ja joka näkyy katsomon suuntaan kuin kehystettynä maisemakuvana. Tapahtumien yhteydessä ja esitysten väliajalla voi nautiskella ilta-auringosta metsään levittyvillä istuskeluportailla, joita pitkin vierailijat voivat myös laskeutua ympäröivään maastoon.

Oman haasteensa suunnittelulle loi rakennuksen käytön kausittaisuus. Kahvila on toiminnassa vain kesäisin, mutta hetkittäinen käyttäjämäärä voi olla satoja ihmisiä. Talvisin rakennuksen tulee puolestaan olla täysin suljettava ja suojata kahviota säältä. Ratkaisuna kahviorakennuksessa on käytetty suuria liukuovia, jotka avaamalla kahvio saadaan kesällä osaksi terassia. Vastaavasti ovet saadaan suljettua kokonaan päivän päätteeksi tai talven ajaksi, jolloin äänitarkkaamo saa parikseen koruttoman puurakennuksen.

Sisältä kahvila on pirteän keltainen lattiasta kattoon. Sama väriteema jatkuu katoksen alapinnassa, johon keltaiseksi värjätyt akustiset puu-magnesiittilevyt jatkuvat. Mittatilaustyönä kierrätysmuovista valmistettu keltainen tarjoilulinjasto viimeistelee vähäeleisen kokonaisuuden.

Puuta on projektissa käytetty monipuolisesti aina rungon tukirangasta puukuitueristeisiin. Yksityiskohtia myöten suunniteltu rakennus kunnioittaa perinteitä ja kestää aikaa. Huolellisen detaljoinnin ja taitavan timpurintyön tuloksena on viimeistelty kokonaisuus, joka mukautuu ympäristöönsä.

Lyhyesti
Sijainti: 
Nurmijärvi
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Nurmijärven kunta
Koko: 
Kerrosala: 44 m2
Rakennesuunnittelu: 
Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy
Erikoissuunnittelu: 
Sähkösuunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy, LVI-Suunnittelu: Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
Urakoitsija: 
Ramin Rakennus Oy