Talo Kekkäpää

Rakennuspaikka sijaitsee Pohjois-Espoon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa maalaismaisemassa, kallioisella länsirinteellä. Talo jakaa tontin aktiiviseen etupihaan ja luonnonmukaiseen, herkkään ylärinteeseen. Rakennuksessa on kolme, peräkkäistä vyöhykettä: asunto, toimistotila ja niitä yhdistävä, lasikatteinen viherhuone.

Rakennus on toteutettu tuulettuvana, kallioon loveutuvana puurakenteena. Seinän vierustäyttöjen sijasta liittymä kallioon on tehty ruskein kestopuukansin, jolloin alapohja ja alemman kerroksen seinät on voitu toteuttaa tuulettuvina puurakenteina ja säilyttää vaipan hygroskooppinen toiminta samanlaisena kaikkialla. Lisäksi talotekniikan huollettavuus on tehty helpoksi. Paine-erojen ansiosta alapohjat tuulettuvat ristiin.

Rakennus on mastojäykistetty liimapuulla, joka valmistettiin vähäoksaisista mäntyohutlamelleista ja jonka liimauksessa käytettiin väritöntä, säänkestävää liimaa. Liimapuu jätettiin näkyviin osaksi talon interiööriä, sisätiloissa liimapuu on öljyvahattu ja ulkotiloissa suojaöljytty tai venelakattu.

Yläpohjan levyjäykistys toteutettiin pontatulla havuvanerilla. Ala- ja välipohjan kertorunkoon liitettiin ruuviliimauksella platformvaneri, joka toimi suoraan alustana lämmönjakoon käytettävälle teräsbetonivalulle. Rakennuksen jäykistyksessä seinävanerit liitettiin liimapuurunkoon.

Lyhyesti
Sijainti: 
Espoo
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Katariina Rautiala ja Pentti Raiski
Rakennesuunnittelu: 
Virpi Ranta, Mari Heino