Talo Riihi

Riihi on nelihenkisen pohjalaisperheen koti. Se on rakennettu pienen metsäsaarekkeen viereen loivaan rinteeseen, josta aukeaa näkymä alapuolisen laakson pelloille. Pienessä Alajärveläisessä kylässä taloryhmä jatkaa paikallista arkkitehtuuriperinnettä uusilla keinoilla.

Rakennusten muoto ja materiaalit suunniteltiin sopeutumaan ympäristöönsä. Toinen tavoite oli tehdä terveellinen ja luonnonmukainen talo, joka voitaisiin kierrättää rakennuksen elinkaaren päässä. Puuta käytettiin rakenteissa, ulko- ja sisäpinnoissa sekä eristeissä ja ilmansulkupaperina. Kaikki metallipinnat ovat luonnonväristä alumiinia.

Rakennukset on sijoitettu perinteisen maatalon tapaan lähes umpinaisen sisäpihan ympärille. Ratkaisu suojaa pihaa pohjoistuulilta ja muodostaa miellyttävän mikroilmaston. Sisäänkäynnit ovat pihan puolelta, ja pihan nurkista rajautuu näkymiä maisemaan. Pihalle istutettavat puut suojaavat auringonpaahteelta tulevina kesinä.

Sisäpihan ympärille kolmeen rakennukseen on sijoitettu yrittäjä–taiteilijaperheen asunto, harrastetiloja ja autotalli sekä ateljee. Rakennukset ja sen käyttövesi lämmitetään neljällä varaavalla tulisijalla. Valaistus saa sähkönsä aurinkopaneeleilla varattavista akuista. Rakennus matalaenergiatalo, joka voidaan tarvittaessa erottaa sähkö-, vesi- ja viemäriverkosta.

L-kirjaimen muotoinen päärakennus on suuren aumakaton suojassa. Leveällä kuusilaudalla verhottu ulkoseinä polveilee vapaasti sisätilojen mukaisesti, ja räystäslinjaan kiinnitetty rimaseinä määrittelee rakennuksen ulkohahmon. Kahden erillisen julkisivun väliin jää terasseja ja sisäänkäynnit. Verhous on käsittelemätön ja se harmaantuu ajan myötä.

Harrastetilojen ja autotallin sisäpinnat ovat yksinkertaisia ja käytännöllisiä. Korkean ateljeen puupinnat on lattiaa myöten maalattu valkoisiksi. Asunnon sisätila on kodikas ja lämmin. Seinä- ja kattopinnat ovat säteittäin sahattua ja saippuakäsiteltyä kuusta. Tavoitteena on vaalea, hengittävä puupinta. Oleskelu- ja keittiötilojen lattia on betonia ja makuuhuoneiden saarnia.

Asunnon oleskelutilat ovat rapatun betonitulisijan ympärillä. Tulisijan päällä on parvi, josta aukeaa näkymä peltomaisemaan. Makuu- ja aputilat ovat sakaroiden ulkoreunalla. Sisäpihan puoleisia sivukäytäviä voi käyttää työtiloina tai leikkipaikkoina perheen kahdelle pojalle.

 

Puuosatoimittajat:

Sahatavara: ulkoverhous Koskenvarren saha ja höyläämö ky, sisäverhoukset: Taskinen puu Oy
Puukalusteet: Kaapit / senkit,  Nikari Oy, Kiintokalusteet, Muuratpuu Pohjonen Oy
Ulko-ovet ja sisäovien rungot: Puusepänliike Alanen ky
Ateljeen porras: Tähtiporras
Liukulasit: Profin Oy
Ikkunat: Al-Men Oy
Terassilasitukset: Lumon Oy

 

Lyhyesti
Sijainti: 
Alajärvi, Luoma-aho
Rakentaja: 
Arto Luoma-aho, Alajärvi, Luoma-aho
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Yksityinen
Koko: 
286 m² (talo) + 120 m² (autotalli) + 120 m² (atelier)
Rakennesuunnittelu: 
Risto Linnakangas DI, Oulu