UPM-toimitalo BIOFORE HOUSE

Vuonna 2013 valmistuneen uuden pääkonttorin edeltäjä rakennettiin sata vuotta sitten Etelärannan ja Esplanadin kulmaan, aikansa parhaalle paikalle. Töölönlahden maanomistajat, Helsingin kaupunki ja valtio, tarjosivat tämän päivän parhaita tontteja erityisesti kansainvälisesti menestyneille suomalaisille suuryrityksille. UPM tarttui tilaisuuteen ja järjesti vuonna 2008 ensimmäisenä kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun uudessa toimistotalorivistössä. Asemakaavaa tuli siinä vaiheessa noudattaa aivan täsmällisesti.

Töölönlahden konteksti on erityislaatuinen: joukko poikkeuksellisen vahvaa arkkitehtuuria edustavia rakennuksia eri aikakausilta: Kansallismuseo, Rautatieasema, Eduskunta ja sen lisärakennus, Finlandia-talo, Kiasma. Tähän tilanteeseen suunniteltiin UPM-talo, uusista naapureista ei ollut tietoa, ei myöskään keskustakirjastosta. Kaupunkirakentamisessa tämä on hyvin yleinen tilanne.

UPM asetti tavoitteeksi huippuluokan arkkitehtuurin sekä toiminnallisesti että esteettisesti, kuitenkin normaalien kohtuullisten kustannusten rajoissa. Yrityksen pitkä historia osana Suomen teollisen ja yhteiskunnallisen kehityksen ydintä perusteli näitä päämääriä.

Asemakaava ei antanut mahdollisuutta maksimaaliseen puun käyttöön, rakennus on yhdistelmä kaavamääräyksiä ja puupintoja. Eksteriöörin muototeemat liittyvät abstrahoidusti puuhun, Bioforum – galleria on kappale kantoa – ulkoverhoiluna valkokuullotettu tuppeen sahattu lauta. Alvar Aallon kadun ylittävä silta viistetty monitahokas, minkä verhoiluna on massiivipuurimoitus. Ekologiaa ja kehittynyttä energiansäästöä edustavat kierteiset aurinkosuojat, joiden materiaali jaloteräsverkko on samaa kuin paperinjalostuksessa käytetty viira. Ikkunoiden aurinkosuojasäleikköjä on toteutettu myös sahatavarasta valmistetuilla ikkunasäleiköillä.

Ulkoterassien lattialaudoitukset on tehty UPM:n ProFi -laudalla. Julkisivujärjestelmän oleellisena osana on käytetty 60 mm paksua UPM:n vaneria. Tästä järjestelmästä muodostuu näkyviin jäävä puuikkunakarmirakenne. Interiöörissä on käytetty runsaasti mekaanisen puunjalostuksen komponentteja. Vierasneuvotteluhuoneisiin ja toimistokerrosten käytävävyöhykkeille on valmistettu UPM:n taivutettavasta Grada-vanerilevystä kaarevia saarniviilutettuja alakattopintoja. UPM:n laminoitua Wisa-Phon -vanerilevyä on käytetty vierasneuvotteluhuoneiden seinissä viilupintaisena ääntäeristävänä seinärakenteena.

Sisällä pääelementti on vapaamuotoinen atrium, joka tiivistää kommunikaatiota ja antaa talolle oleellisen osan sen identiteettiä. Sisäänkäynnin yhteyteen sijoittuva Bioforum on korkea kartiomainen tila mikä mahdollistaa tuote- ja taidenäyttelyt, sekä erilaiset pienimuotoiset tapahtumat. Sisäänkäyntikerroksen kokouskeskus kiertyy atriumin ympärille – vieraat vastaanotetaan korkean atriumin valoisassa kahvilatilassa.

Työtilat on suunniteltu 450:lle UPM:läiselle. Työtilat ovat johtoa myöten avotiloja. Uutta ja erilaista ovat tavanomaisesta poikkeavat ryhmätyö- ja ideointitilat. Toimistokerrosten hissit avautuvat monimuotoiseen valoisaan yhteistilaan, mikä mahdollistaa informaalit kohtaamiset, tiimi- ja yksilötyön suoritukset. Toimistokerroksien tiimitilat, puhelinkopit ja kerrosneuvotteluhuoneet tarjoavat vaihtoehtoisia työtiloja eri tilanteisiin työpäivän aikana. Paikan mahdollisuuksia on hyödynnetty useilla länteen avautuvilla terasseilla.

Lyhyesti
Sijainti: 
Töölönlahti, Helsinki
Rakennuttaja/Tilaaja: 
UPM-Kymmene
Koko: 
15 800 brm2
Rakennesuunnittelu: 
Sweco Rakennetekniikka (Finnmap Consulting Oy)