Villa Kivi

Total of 97 votes

Villa Kivessä puu- ja lasipinnat yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa suomalainen saaristoluonto on voimakkaasti läsnä joka hetkessä.

Koko kehittelyprosessin ajan suunnittelua ohjasi tavoite ulko- ja sisätilan luontevasta yhdistämisestä. Miten voimme olla osana auringonlaskua, lumipyryä tai syysmyrskyä?

Tavoitteena oli luoda skandinaavisen selkeälinjainen, moneen tarpeeseen ja paikkaan muokkautuva rakennus, jossa on uudenlainen suomalainen voimakas tunnelma. Elämys synnytetään muuntautuvan valaistuksen, tilojen läpi avattujen näkymien ja voimakkaiden materiaalipintojen yhdistelmällä.

Useat lattiasta kattoon kulkevat avattavat lasiseinät luovat pitkiä tilasta toiseen aukeavia näkymiä luontoon. Laajat samassa tasossa olevat terassialueet ympäri taloa luovat jatkuvuudentunnetta. Villa Kivi suunniteltiin pikkuruiselle Porkkalan edustalla sijaitsevalle saarelle, jossa näkymät ovat huikeat joka ikiseen suuntaan, 360 astetta. Liikkeelle lähdettiinkin lasikuutiosta.

Skandinaavinen selkeys määrittää myös rakennuksen pohjakaavaa. Koko villan sydämenä sykkii sisääntulon yhteyteen sijoitettu keittiö, josta näkee koko avotilan ja ympäröivän maiseman. Keittiösaareke on kuin avoin dj-pöytä, josta johdetaan koko tilan tunnelmaa valaistuksen voimakkuutta ja lämpötilaa säätämällä.

Yksityisyyden ja äänieristyksen takaamiseksi makuuhuoneet on sijoitettu rakennuksen ulommaisiin nurkkiin erilleen toisistaan. Niissäkin yksi seinistä on kokonaan lasia. Ulkoseiniin kehitimme oman hiilen mustaksi liekitetyn ja poltetun puurimaseinän, joka perustuu japanilaiseen perinteeseen.

Villassa on kiinnitetty runsaasti huomiota yksityiskohtiin. Rakennuksesta ei löydy ainoatakaan listaa. Myös ovet ovat karmittomia ja ulottuvat lattiasta kattoon. Draamaa ja voimakasta fiilistä luodaan myös puupintojen massiivisuudella ja värityksellä, valkolakattu puulattia hohkaa valoa kattoon ja tummille seinäpinnoille kuin lumi. Illalla sisätilat ja ympäristö sytytetään vaihtuvilla valomoodeilla erilaisiin tunnelmiin, joita voidaan ohjata ajastetusti luonnon valon mukaan.

Ikkunoissa hyödynnetään Honkatalojen omaa HTWS-ikkunasysteemiä, jossa karmit integroidaan näkymättömiin puurakenteiden sisälle. Runkorakenne on Honkatalojen hengittävä ekopuutalorakenne, jossa muovi ja mineraalivilla korvataan paperilla ja puukuitueristeellä.

Lyhyesti
Sijainti: 
Porkkala
Koko: 
Huvila: 150 m2, Sauna: 30 m2, Talousrakennus: 70m2
Rakennesuunnittelu: 
Honkatalot / Mikko Ala-aho
Erikoissuunnittelu: 
Sisustussuunnittelu: dSign Vertti Kivi & Co
Urakoitsija: 
Honkatalot