Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakennutti uuden Sortti-aseman Kirkkonummelle, joka on viides asema pääkaupunkiseudulla. Sortti-asemalla otetaan vastaan hyödynnettäviä jätteitä.

Jorvaksen Sortti-asema muodostuu tukikohta- ja konttihalli rakennuksista, lavakatoksesta ja trukkitallista. Tukikohdan ja konttihallin välissä on rakennuksia yhdistävä ajokatos. Ajokatoksesta kuljetaan aseman sisäpihalle, jossa jätteet lajitellaan lavakatoksen ja konttihallin lavoihin. Lavakatoksen rytmikkäät vinopilarit kannattelet massiivista katosta, ja ohjailevat käyttäjät lavapaikoille.

Jorvaksen Sortti-aseman maanpäälliset osat on toteutettu puurakenteisina. Rakenteet on toteutettu pääosin ristiinliimatusta massiivipuulevystä eli CLT:stä ja massiivipuisista lehtikuusiliimapuupalkeista ja -pilareista. Puupinnat näkyvät sekä sisällä että ulkona. Rakennukset on verhottu ulkoa käsittelemättömällä siperianlehtikuusella, joka harmaantuu sään vaikutuksesta ajan myötä. Sisätiloissa CLT- ja liimapuurakenteet on jätetty näkyville. Tukikohdan puiset sisäpinnat on käsitelty valkokuulto suojavahalla, joka suojaa puupintaa valon tummentavalta vaikutukselta.

Rakennuspaikka vanhana merenpohjana oli haastava, ja koko tontti paalutettiin.

Project in brief
Location: 
Kirkkonummi, Jorvas
Client: 
HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Size: 
Kerrosala: 467 m², Tilavuus: 3600 m³
Structural design: 
FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Special design: 
Sähkö- ja LVI-suunnittelu: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Contractor: 
Mijorak Oy