Pro Nemus -vierailukeskus

Pro Nemus sijaitsee Metsä Groupin biotuotetehtaan alueella Äänekoskella. Rakennus on tarkoitettu Metsä Groupin tuotteiden, arvojen ja toiminnan esittelyyn, ja myös rakennus itsessään esittelee Metsän puutuotteita monipuolisesti. Rakennuksen rakenteet ja muut puumateriaalit ovat Metsä Woodin tuotteita ja ne haluttiin tuoda näyttävästi esiin. Rakennus on myös osa näyttelyä, ja sen kurkistusikkunoista kävijät voivat nähdä, miten rakennuksen ulkoseinä, väliseinä ja välipohja on rakennettu. Näyttelyrakennus toivottaa vieraat tervetulleiksi tummana tehtaan muusta rakennuskannasta selkeästi erottuvana hahmona. Rakennuksen ympäristöstään poikkeava väri, materiaalit, muoto ja korkea lasijulkisivu luovat selkeän kontrastin tehdasympäristölle. Puurakennuksen tunnelma on lämmin ja ihmisläheinen.

Rakennuksen arkkitehtuuri kietoutuu puumateriaalin ympärille. Rakennus sekä sen näyttelyt kertovat, kuinka suomalainen puu muuntuu erilaisiksi tuotteiksi. Rakennus itse on kuin kävelyretki metsässä: välillä metsä on tiheää ja pimeää, eikä auringon valo pääse sisälle. Välillä metsä taas on harvempaa ja valoisampaa ja joskus eteen avautuu metsäaukio.

Aulatila on avara, keveä ja valoisa. Aula levenee ja nousee pikkuhiljaa tehden tilasta näyttävän. Iso lasiseinä sekä näyttävät Kerto LVL -pilarit, palkit ja vinotuet ovat tärkeä osa arkkitehtuuria. Luonnollisen puun väriset jyhkeät rakenteet yhdistettynä selkeisiin valkoisiin pintoihin tekevät tunnelmasta rauhallisen ja lämpimän. Puuportaissa koivuvaneripintojen CNC-työstetyt leikkauskuviot tuovat myös metsäteemaa esille ja samalla ne parantavat tilan akustiikkaa. Näyttelytilan päätyä peittävä sammalviherseinä on näyttävä ja värikäs elementti tilassa.

Ensimmäisen kerroksen naulakko-, ja wc-tilat sekä pimeä näyttelytila sijaitsevat rakennuksen pimeällä puolella, piilossa auringonvalolta. Ne ovat tummasävyisiä, mutta kuultokäsitellyt havuvaneripinnat ovat silti luonnollisen tuntuisia. Pimeä näyttelytila on ”musta huone”, jossa pääsee tutustumaan kestävään metsänhoitoon interaktiivisessa ympäristössä.

Matalissa tiloissa rakennuksen alakerrassa on näyttävät Kerto LVL S -palkeilla rimoitetut alakatot sekä koivu- ja havuvanerista toteutetut naulakkokalusteet. Mustaksi kuultokäsitellyt seinäpinnat ovat havuvaneria ja WC-tilojen jakoseinät ja allaskalusteet Kerto LVL:ää. Myös Penkit ovat kertopuuta, jonka pinta on aina esillä sellaisenaan: Kertopuutuotteen tekstuuri on eläväinen ja lisää rakennuksen viihtyisyyttä.

Toisen kerroksen näyttelytiloihin noustaan puuportaita pitkin. Kertopuisten portaiden pinnoitteena ja yläkerran lattiassa on perinteikäs, vanerin viilutettua sivupintaa muistuttava Saima-parketti. Yläkerrassa tila ja materiaalit jatkuvat yhtenäisinä ja selkeinä täydentäen rakennuskokonaisuuden. Siellä aulatilaa ja sen päädyssä olevaa viherseinää voi tutkia eri kulmista ja myös tehdas lasiseinän toisella puolella näyttäytyy aivan erityisellä tavalla.

Näyttelytila on korkea, valoisa ja virtaava tila. Monitoimitilan suuret liukuovet mahdollistavat tilojen yhdistämisen tai rajaamisen erilaisille tapahtumille sopivaksi. Monitoimitilan musta puuseinä ja liukuovet ovat samaa materiaalia ja sävyä kuin rakennuksen julkisivu. Akustoiva alakatto on tehty rei´itetystä ja valkoiseksi maalatusta koivuvaneristä. Tilojen joustavuus ja rakennuksen elinkaaren huomiointi oli tärkeää: näyttelyä ja tilankäyttöä voi muunnella eri tilanteisiin ja toimintoihin sopivaksi.

Pro Nemus on rakennuksena vaikuttava ja arvokas kokonaisuus. Se jättää kuitenkin rauhallisuudessaan tilaa näyttelylle niin, että lopputulos yhdessä näyttelyn kanssa on eheä ja mieleenpainuva elämys.

Pro Nemus on malliesimerkki puurakentamisen nopeudesta. Kohteessa käytettyjen puutuotteiden ja -elementtien korkea esivalmistusaste mahdollisti rakennuksen valmistumisen vain seitsemässä kuukaudessa uniikeista yksityiskohdista ja korkeista laatuvaatimuksista tinkimättä

Kohteen arkkitehtisuunnittelu: UKI Arkkitehdit Oy: pääsuunnittelija Kimmo Turpeenniemi, vastaava projektiarkkitehti: Ulla Passoja, projektiarkkitehti: Cláudia Antão 

Project in brief
Location: 
Äänekoski
Client: 
Fimpec Oy / Metsä Group
Size: 
Tilavuus: 5590,5 m3, Kerrosala: 1029,5 m2, Bruttoala: 1034,9 m2
Structural design: 
Sweco Rakennetekniikka Oy
Contractor: 
Rakennustoimisto Alonen Oy