Satavuon koulu

Total of 273 votes

Laukaan Vuonteen kylälle valmistunut kolmesta lähikylästä, Saviosta, Tarvaalasta ja Vuonteesta nimensä saanut Satavuon koulu avasi ovensa oppilaille elokuussa. Uusi ympäristöystävällinen puurakenteinen koulu yhdistää kolmen kylän lapset ja kyläläiset tarjoamalla tilat sadaksi vuodeksi sadalle lapselle. Muunneltavat ja monimuotoiset oppimisympäristöt ja käyttäjäystävälliset materiaalit ovat saaneet jo käyttäjiltä kiitosta. 

Laukaan Vuonteen kylän uusi keskipiste, ekologinen puukoulu kokoaa yhteen kolmen lähikylän koululaiset ja päiväkoti-ikäiset lapset. Ekokoulukonsepti on innovatiivinen rakennushanke, jossa yhdistyvät terve ja pitkäikäinen rakennus, kestävästi tuotettu energiahuolto, lähiruoka ja modernin pedagogian vaatimat tilaratkaisut. Noin sadalle oppilaalle mitoitettu koulurakennus toteutetaan massiivipuusta CLT-tekniikalla. Perinteisten luokkahuoneiden sijaan koulun suunnittelussa on painotettu uuden opetussuunnitelman hengessä aiempaa enemmän avoimia, yhteisiä ja monimuotoisia oppimisympäristöjä.

Koulu jakautuu kolmeen lohkoon, joista yhdessä toimii koulu ja päiväkoti, toisessa liikuntasali ja teknisen työn – ja kuvaamataidon luokka ja kolmannessa hallinto, keittiö ja tekniset tilat. Modulaarinen rakenne on sovellettavissa tulevaisuudessa muihin kohteisiin Suomessa ja mahdollisesti myös ulkomailla. Lohkot koostuvat moduuleista, joissa on sama mitoitusperiaate. Näin ollen niihin on helppo tehdä toiminnallisia muutoksia. Lohkoja voi tarvittaessa laajentaa lisäämällä moduuleita.

Puu näkyy ja tuntuu koulun tiloissa. Koulun oppilaat ja henkilökunta antavat positiivista palautetta hyvin toimivasta akustiikasta ja puupintojen tuomasta kodikkaasta ilmapiiristä. Monimuotoiset opetustilat mahdollistavat opiskelun aulatiloissa ja luokkien yhteydessä olevissa pienissä pesätiloissa.

Oppilaiden ja opetushenkilökunnan kiitosta kerää myös koko koulua yhdistävä keskusaukio, joka toimii ruokailutilana ja kiinteän, opettajien toiveiden pohjalta rakennetun näyttämön ansiosta myös monipuolisena ilmaisutaidon tilana. Koulun sydänosassa korostuu puun hyvät ominaisuudet, suuresta tilasta huolimatta äänimaailma säilyy pehmeänä.  

Laukaan ekokoulun suunnitteluun pääsivät vaikuttamaan koulun henkilökunnan lisäksi lapset vanhempineen, kuntapäättäjät ja kyläläiset. – Meillä on paljon kansallisomaisuutta, erilaisia tiloja, joita ei hyödynnetä vielä täydellä resurssilla. Ekokoulu suunniteltiin niin, että monipuolinen harrastus – ja tapahtumatoiminta iltaisin ja viikonloppuisin on mahdollista, toteaa kohteen pääarkkitehti Tero Wéman.

Ekologisen rakenteen lisäksi ympäristöystävällisyys on otettu huomioon opetuksessa ja muussa koulun toiminnassa. Rakennus lämpenee kotimaisella uusiutuvalla bioenergialla, lapsille tarjoillaan lähiruokaa ja tulevaisuudessa koulukyydin on tarkoitus kulkea biokaasun avulla. 

Project in brief
Location: 
Laukaa, Vuonteen kylä
Client: 
Laukaan Kunta
Size: 
Tilavuus: 12 540 m2, Kerrosala: 2631m2, Kokonaisala: 2631m2
Structural design: 
Sweco Rakennetekniikka Oy
Special design: 
Sisustussuunnittelu: Arkkitehtipalvelu Oy, Sähkö- ja LVI-suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
Contractor: 
NCC Suomi Oy